Minulú sobotu sme teda strávili na úžasnej akcii, otváranie sudov (a degustácia) žltého vína...nie je to ani biele, ani červené víno, ani beaujolais, je to jednoducho žlté víno, mimochodom úžasné a silné.
Takže...legenda hovorí, že...kedysi dávno sa našiel v pivnici Château Chalon starý opustený dubový sud, ktorý obsahoval úžasné víno...Boží nektár, zlatý extrakt zo zeme z regiónu Jura.
Fakty...Toto víno sa produkuje zo sepáže - hrozna:) Savagnin, ktoré sa rodí a pestuje na úseku 80km od Salins-les-Bains po St Amour, má len 4 "appelation" - geografické názvy Arbois, Côtes du Jura, Château-Chalon a l’Etoile. Keď sa ukončí jeho fermentácia, je zakonzervované do dubových sudov na 6 rokov a 3 mesiace :) (viem, čudné, ale presne takto to robia). Na povrchu sa vytvorí kvasinkový závoj, ktorý chráni v tomto čase víno od priameho kontaktu so vzduchom. Keď je jeho dozrievanie ukončené, dáva sa do špeciálnych fľaší s menom Clavelin - tieto fľaše majú atypický tvar (taký skôr na cognac) a obsahujú len 62cl, čo je zbytok z 1l vína po 6 rokoch skladovania. To, čo sa vyparí sa poeticky volá anjelská časť. :)
No moje dieťa bolo z tohto výletu úplne na nervy :)))), lebo neznáša alkohol a toto bola ozaj "degustovačka" z pivnice do pivnice :)))...našťastie, my sme alkoholoví suchári, takže sme toho moc nezvládli :))))...ale podvečer sa to už začínalo hmýriť "vysmiatymi, tancujúcimi, príliš komunikujúcimi kamošmi" :)))...TOTO BOLO OKIENKO PRE RODIČOV :)
TERAZ OKIENKO PRE DETI A ICH VESELÝCH RODIČOV :)
Celá akcia sa odohrávala v meste Lons le Saunier, ktoré je rodisko syrčeku pre všetky veselé detičky "Vache qui rit alebo Veselá Krava". Navštívili sme "Maison de la vache qui rit - Dom Veselej Kravy" a bolo nám tam super, zahrali sme sa tam, nasmiali a zistili, že slovenská Karička a jej výrobca patrí do tej istej skupiny ako Vache qui rit...no majú rovnakého majiteľa vo Francúzsku :)))
Okrem toho, sme ešte videli veľa zaujímavých vecí...keďže sme v regióne Franche-Comté odkiaľ pochádza úžasný syr Comté, konečne sme mali príležitosť vidieť, ako sa vyrába tento syr...trvá to jeden celý deň (pravdaže, ak ho robíte tradičným spôsobom bez modernej techniky). :)))
A čokoládka musí byť...pre dobré trpezlivé dieťa...
Mám čokoládku...tralala...aj ja chcem čokoládku, ako by som jej ju mohla zobrať?... |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára