streda 18. mája 2016

Ružový blog

Tak dnes to bude na ružovo a na niekoľko tém, ale ostanem pri tvorení, mlsaní, Francúzsku a podporovaní lokálnych záležitostí.

Opäť raz moje nepokojné ruky vyrobili túto "echt" dievčenskú, bábätkovskú deku "Pre Vaše Poklady". Je ružová, ale nie úplne, ale úplne sladká...je to ten môj štýl, trochu šedivej nesmie chýbať a to jej dodáva šmrnc modernosti - podľa mňa.  



Pri mojej tvorbe sa snažím poznať pôvod materiálov, ktoré používam, ak je to len trochu možné. Niekedy nie sú najlacnejšie, ale keď ide o bábätká, naozaj na cenu nehľadím. Tak je to aj s mojimi dekami. Vyrábam ich z francúzskej zmesovej priadze BERGERE DE FRANCE, konkrétne z jednej, ktorá je určená skutočne pre bábätká a volá sa Caline. Tí, čo neviete po francúzsky, caline znamená objatie. No viete si predstaviť niečo lepšie pre Vaše detičky? Tak ako som už niekde spomínala, táto dečka nenahradí mamine objatie, ale nie je od toho ďaleko. :) A keď teda mama musí občas variť, žehliť a robiť iné činnosti, vtedy môže Váš poklad objímať a zohrievať takáto dečka. :)

Kto je BERGERE DE FRANCE? Rodinná firma, ktorá vznikla v roku 1946 a nachádza sa v regióne Lorraine. Majú pod kontrolou celkovú výrobu priadzí, od spracovania prvotného materiálu, cez farbenie až po výrobu priadze tak, ako ju pozná zákazník. 
Aké sú hodnoty BERGERE DE FRANCE? 100% francúzska výroba situovaná vo Francúzsku, neustály vývoj pre zlepšovanie kvality. Chcú sa deliť o lásku k priadzi, o vášeň pri handmade výrobe, ktorá poskytuje priestor pre originalitu, tvorivosť a chcú ponúknuť kúsok zo seba. Tak ako každý tvorivý človek. Ak Vás zaujíma viac a viete aspoň trochu po francúzsky, klik tu - Bergere de France.  


    
Ďalšou mojou "vychytávkou" sú "ružové keksíky z Remeš-u". :) A teraz ako to je skutočne. Určite ste už všetci počuli o "Remeši" - REIMS, ktorý sa nachádza v regióne Champagne. Boli tu korunovaný mnohí francúzsky králi. Myslím, že už z úvodu cítite, že to musí byť len niečo dobré. :) 
Tradícia pečenia v Reims sa spomína už v roku 1430. Okolo roku 1690, pekári zo Champagne vymysleli recept, kedy po upečení chleba využili ešte teplú pec a začali tvoriť sladké, ružové delikatesy. Z toho pochádza názov bis-cuit čiže biscuit, po slovensky šušienka. Opäť pre vysvetlenie, ak neovládate francúzštinu. Keď vo francúzštine použijete slovo bis, znamená to niečo medzi - "nie úplne" a cuit znamená piecť. Čiže vlastne sušili tieto "mňamky" v peci, ktorá pomaly chladla. A voalá, teraz už viete, že slovo biscuit nie je anglického, ale francúzskeho pôvodu. :) 
V roku 1756, počas vlády Ludvíka XV, bola založená firma na výroby šušienok. V roku 1775 bola firma so svojimi sušienkami predstavená pri oslave korunovácie Ludvíka XVI v Remeši. V roku 1845, pekár Mousier Fossier prevzal hlavnú výrobňu týchto sušienok v Remeši a neskôr rozbehol výrobu vo veľkom. "Fossier house" existuje dodnes a vyrába tieto jedinečné ružové sušienky, medovníky (medovníkové bochníčky) - sú odlišné od tých Slovenských a cukrovinky na báze marcipánu. 
A tieto dobroty sa najlepšie hodia k originálnemu "champagne", pravdaže. :)     


A na záver ružový strom v našej záhrade. 


  Prajem Vám ružové dni bez toho, aby ste museli použiť ružové okuliare. :)
  Miška






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára